Woensdrecht Aviation Society
Vliegtuigspotters gemeenschap rond Vlb Woensdrecht

Woensdrecht AB

Vliegveld Woensdrecht is gelegen tussen de gemeentes Woensdrecht en Bergen op Zoom. De basis vindt zich in een bebost gebied nabij de Oosterschelde. Het vliegveld beschikt over een landingsbaan van circa 2800 meter met aan weerszijden 2 parallel gelegen taxibanen. In de noord-oost hoek van het veld bevindt zich de hangaar van de PC-7 met het opleidingssquardron van de KLu. In de overstaande uithoek van het veld ligt Aviolanda, waar onder andere Fokker Services, Fokker Elmo en MAAS Aviation gevestigd zijn. Ten zuide van de landingsbaan ligt ook nog het LCW, het Logistiek Centrum Woensdrecht. Hier doet de KLu het onderhoud van vele helicopters en hun F-16's.


Vliegbasis Woensdrecht is begonnen in 1934 als een zweefvliegveld. Toen de 2e Wereldoorlog uitbrak, werd het veld door de Duitsers in bezit genomen, waarvandaan ze hun Messcherschmit 109's opereerden. Na de bevrijding werd Woensdrecht het eerste veld waar de Spitfire's van de KLu kwamen te staan.


Toen in 1953 de straalmotorenwerkplaats van de KLu naar Vlb Woensdrecht kwam, werd het veld voorzien van en betonnen startbaan en taxibanen. Dit zorgde er ook voor dat Aviolanda vanuit Papendrecht naar de vliegbasis verhuisde.


Vandaag de dag bestaat Aviolanda nogsteeds, en hier wordt ondehoud verricht aan verschillende types, zoals onder andere de Boeing 737 en de Airbus A320, en uiteraard ook alle Fokker typen. MAAS Aviation heeft sinds enkele jaren ook een vestiging op Vlb Woensdrecht, waar het vliegtuigen spuit. De KLu zit er nog met het LCW en de basis is thuis aan onder andere het opleidingssquadron van de KLu, het 131, welke over een 13 tal PC-7s beschikt. Hiermee worden de toekomstige vliegers en instucteurs van de KLu opgeleid.Spottersplekken

Vliegveld Woensdrecht is een veld met veel mogelijkheden om de vliegactiviteiten goed te bekijken. Hierboven staat een kaart met nummertjes voor iedere spottersplek. Hier staat beschreven hoe je bij iedere plek moet komen er wat je daar zoal kunt zien.


SPOT 1

Vanaf hier heb je een goed zicht op de final van de 07. Voor zolang de basis open is staat de zon goed voor fotograferen. De parkeerplaats van Fokker is hoger gelegen en daarom slecht zichtbaar, maar kisten die net de parkeerplaats op of af gaan zijn goed te fotograferen. Hieronder staan 2 voorbeeldfoto's.

Om bij deze spot te komen neemt men de afrit Hoogerheide op de A58. Komende vanuit de richting zeeland slaat men linksaf bij de rotonde, en rechts bij de volgende. Komende vanuit het noorden gaat men rechtdoor op de rotonde. Hierna slaat men rechtsaf naar de carpoolplaats en rijdt onder de snelweg door. Na een scherpe bocht naar links volgt men de weg met de bocht mee naar rechts. Hierna volgt een flauwe bocht naar links en direct hierna slaat men links het bos in, een onverharde weg op. Dit lijkt in eerste instantie op iemand zijn oprit.

Foto1, 70mm

Foto2, 85mm


SPOT 2

Deze spottersplek ligt op een heuvel, waardoor de parkeerplaats van Fokker vanaf hier goed te overzien is. Onthoudt wel dat deze plek op het erf van een locale boer ligt, dus behoudt de goede vrede!

Om hier te komen rijdt men hetzelfde als naar spot 1, maar neemt men de eerste links zodra men de snelweg onderdoor is. Hierna neemt men de eerste rechts. Dit is een eigen weg van een locale boer, dus rijdt stapvoets en parkeer uw auto niet in de weg!

Foto1, 250mm


SPOT 3

Als je een spot zoekt met overzicht over het hele veld, dan is dit een goede plek. Hou er wel rekening mee dat je hier altijd met tegenlicht staat!

De routebeschrijving is hetzelfde als bij spot 2, alleen rijdt men het erf van de boer voorbij en neemt de volgende rechts. Dit is een onverharde weg die stijl omhoog begint. U rijdt nu tussen 2 maisvelden door. Aan het eind bevindt zich een T-splitsing. Afhankelijk van de grashoogte en uw rijvaardigheid kunt u hier rechtsafslaan. U komt dan bij de bosrand uit. Hier loopt een pad het bos in totaan het hek. U volgt het hek naar het oosten en na enkele meters heeft u vrij zicht over het hele veldt en alle ruimte om een plek naar uw garding uit te kiezen. U heeft wel een trap nodig om over het hek heen te fotograferen.

Foto1, 120mm


SPOT 4

Vanaf deze plek is het veld niet te zien. U staat hier achter de Fokker parking en uw zicht wordt verhinderd door hangaars en stored-kisten. Echter met voldoende milimeters is dit een uitstekende plek om een take-off vanaf de 25 te fotograferen. Ook hier werkt de zon met u mee.

Er zijn 2 manieren om hier te komen. Vanaf spot 1 kunt u afhankelijk van uw rijvaardigheid langs het hek naar spot 4 rijden of lopen. Onderweg zal u meerdere mogelijkheden hebben om kisten op de Fokker parkeerplaats te lezen. De afstand van spot 1 naar spot 4 bedraagd enkele honderden meters. Een andere mogelijkheid is om vanaf de snelweg richting Hoogerheide te rijden, en de borden Aviolanda te volgen. U komt dan uiteindelijk bij een grote parkeerplaats voor het personeel van Fokker. In de achterhoek van de parkeerplaats bevindt zich een onverharde weg. Op deze weg van ca 100 meter lang kunt u zich positioneren naar uw zin.

Foto1, 300mm


SPOT 5

Dit nummer is geen spottersplek, maar geeft de positie aan van Woensdrecht's gate-guard, een T-33 in de kleuren van Whisky-Four.

Rijdt vanaf de snelweg naar Hoogerheide, en volg de borden Vlb Woensdrecht. U ziet de basispoort vanzelf aan uw linkerhand


SPOT 6

Hier staat u goed wanneer baan 25 in gebruik is. Vlak voor u neus is de compass-swing area, welke gebruikt wordt om het kompas te kalibreren. Ook de PC-7's taxiën hier langs. Zolang de basis open is heeft u tegenlicht.

U neemt de afslag Bergen op Zoom-Zuid op de A58. Hierna volgt u de borden richting Huijbergen. Na circa 4km ziet u aan uw linkerhand een rode paal. Recht daar tegenover, aan u rechterhand, gaat een onverharde weg het bos in. Hier vindt u een kleine onverharde parkeerplaats. Vanaf hier is het nog een meter of 30 lopen naar spot 6. Het is niet per se nodig om een trap mee te nemen omdat er enkele heuvels langs het hek liggen, maar op alle vrijheid te hebben is het wel aan te raden.

Foto1, 130mm

Foto2, 100mm

Foto3, 150mm


SPOT 7

Tussen spot 6 en 7 behoudt men vrij overzicht over de basis. U kunt er dus voor kiezen om niet helemaal naar spot 7 te lopen en u ergens op de heide daar op te stellen. Foto 3 is hier een voorbeeld van. Op spot 7 bent u verder van de baan verwijderd, maar u heeft wel de zon in de rug. Voor landingen op de 25 is dit the place to be.

Om hier te komen is vrij simpel. Wandel vanaf spot 6. U kunt uw wandeling verkorten door 2 afslagen later het bos in te draaien, maar dit is enkel voor de terreinrij specialist.

Foto1, 70mm

Foto2, 500mm

Foto3, 230mm


SPOT 8

Voor de niet locale-spotters, en bovenal de numbercrunchers, is dit nog wel een leuke spot om langs te gaan. De PC-7's op het EMVO platform zijn vanaf hier goed te lezen.

Komende vanaf de afrit Bergen op Zoom-Zuid en rijdend richting Huijbergen passeert u een oversteekplaats voor fietsers. Vlak hierna ziet u een linkerbocht. In deze bocht slaat u rechtsaf. Deze weg rijdt u uit, en u komt bij de noord-poort van de vliegbasis. Dit is overgens alleen een uitgang. Er is ruimte genoeg om te parkeren en door langs het hek te lopen kunt u de PC-7's zien staan.

Frequenties

Voor zij met een scanner staan hieronder enkele frequenties van Woensdrecht.


Naam Civ/Mil Frequentie
Tower Civ 120.425
Mil 339.000
Ground Mil 356.875
Fokker Civ 133.025
Rapcon West Civ 123.575
Mil 399.725
Approach Mil 370.650
Monitor Mil 270,100
EMVO Ops Mil 397,575

Wanneer de basis gesloten is staat het luchtruim onder controle van Dutchmil op 132.350 of 341.600.